Help
A participatory process is a sequence of participatory activities (e.g. first filling out a survey, then making proposals, discussing them in face-to-face or virtual meetings, and finally prioritizing them) with the aim of defining and making a decision on a specific topic.
Examples of participatory processes are: a process of electing committee members (where candidatures are first presented, then debated and finally a candidacy is chosen), participatory budgets (where proposals are made, valued economically and voted on with the money available), a strategic planning process, the collaborative drafting of a regulation or norm, the design of an urban space or the production of a public policy plan.
Process phases
En aquesta fase es presentarà públicament el procés participatiu.
S’exposarà la metodologia a seguir perquè la ciutadania participi de forma activa en el procés i pugui presentar les seves propostes.
Tots els veïns i veïnes de Sant Salvador de Guardiola, sense límit d’edat, poden fer propostes de projectes per a inversions per a qualsevol actuació de competència municipal ja sigui una inversió, una restauració, una compra de mobiliari... a realitzar en espais municipals oberts al públic en general. També podran presentar propostes les entitats i col·lectius del municipi.
Les propostes s’hauran de presentar de la següent manera :
Telemàticament a través de la plataforma de participació Participa 311 (https://participa311-santsalvadordeguardiola.diba.cat/.) Per facilitar al màxim la participació, les persones que no tinguin accés a eines informàtiques i aquelles que requereixen ajuda podran fer-ho presencialment a l’Ajuntament amb l’assessorament i suport de personal de l’Ajuntament de dilluns a divendres de 9 a 14 h.
Per correu electrònic a consellvilasansa@gmail.com
Físicament a l’Ajuntament a través de l’Oficina d’Atenció al Ciutadà
Hi haurà un límit de tres propostes per participant.
L’Ajuntament es farà càrrec de publicar la totalitat de les propostes entrades a través del correu electrònic o a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà a la plataforma Participa 311 (https://participa311-santsalvadordeguardiola.diba.cat/) per tal de fer-les totes visibles. A l’entrar les propostes s’indicarà la persona o entitat que l’ha presentat.
A l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament, així com a la pàgina web municipal, hi haurà disponible una butlleta de proposta normalitzada.
El contingut mínim de cada proposta serà:
Nom i cognoms, DNI, telèfon i correu electrònic del particular o entitat que la presenta
Títol
Breu descripció de la proposta i justificació
Persones o col·lectius destinataris (gent gran, infants, esportistes...)
Pressupost aproximat (no obligatori però si recomanable)
El Consell de la Vila analitzarà les propostes presentades i comprovarà que compleixin amb els criteris descrits anteriorment. Amb assessorament tècnic municipal si és necessari es justificarà la viabilitat tècnica, jurídica i econòmica de les propostes. En el cas que hi hagi dues propostes o més amb un contingut similar podran ser agrupades. Així mateix, el Consell de la Vila vetllarà pel bon funcionament i transparència del procés de valoració de les propostes presentades.
Només passaran a la fase de votació les propostes que compleixin tots els requisits establerts. Si es considera que alguna de les propostes no és viable, quedarà descartada i s’haurà d’informar a la persona proposant dels motius pels quals ha estat retirada.
Tota la informació d’aquesta fase quedarà exposada a la plataforma de Participa 311 (https://participa311-santsalvadordeguardiola.diba.cat/)
Es seguiran els següents criteris:
Criteri de viabilitat tècnica. Que el projecte pugui ésser executat a nivell tècnic i urbanístic
Criteri de competència de l'Ajuntament
Criteri econòmic. No superi l’import pressupostari destinat (15.000€)
Criteri de viabilitat de llarg termini. No suposi un cost de manteniment elevat (personal i econòmic) en els anys posteriors.
Criteri de sostenibilitat ambiental i respecte als drets humans.
La votació es podrà realitzar a través de les següents opcions:
Presencialment a l’Ajuntament en horari d’atenció al públic habitual.
Telemàticament a través de la plataforma de participació Participa 311 (https://participa311-santsalvadordeguardiola.diba.cat/).
A les urnes disponibles al carrer durant la Fira de la Torrada (1 de novembre), de 10 a 14 hores.
Podran votar totes les persones majors de 16 anys i que estiguin empadronades a Sant Salvador de Guardiola (incloses les persones que compleixin els 16 anys l’any 2024).
Només es permetrà una votació per cada document acreditatiu d’identitat.
Cada persona podrà votar fins a dues propostes de les presentades.
Una vegada finalitzat el termini de votació, es farà el recompte de vots i es publicaran els resultats a la plataforma Participa 311 ordenats de major a menor nombre de vots. També se’n farà difusió als diferents mitjans de comunicació municipal, web i xarxes socials.
La proposta guanyadora s’endurà els 15.000 euros de dotació.
En el supòsit d’empat en la puntuació de diferents propostes, l’Ajuntament de Sant Salvador de Guardiola decidirà la proposta guanyadora en base a criteris d’impacte social i econòmic.
I en cas que el cost de les proposta escollida no arribi a la dotació econòmica establerta, però el sobrant no sigui suficient per assumir la proposta immediatament següent, aquest sobrant es destinarà a qualsevol altra actuació de les propostes finalistes sempre que tinguin almenys un 5% dels vots i tenint en compte l’ordre de la votació.
El projecte escollit s’iniciarà durant el primer trimestre de 2025.
Consultes i/o dubtes
Les consultes i dubtes en relació als pressupostos participatius es poden formular a l'adreça electrònica: consellvilasansa@gmail.com
Els habitants de Sant Salvador de Guardiola han decidit que els 15.000 euros dels pressupostos participatius de 2024 es destinin a la millora de l’entorn de la Font de Dalt. Aquesta actuació té com a objectiu preservar el valor històric de l'espai i crear una zona de trobada accessible per a totes les edats.
La proposta guanyadora ha aconseguit un total de 116 vots, superant la proposta de millores al Parc del Patufet, que ha obtingut 111 vots. En tercer lloc ha quedat la proposta d'instal·lar bancs al Calvet i millorar la Plaça del Pi, amb 77 vots, mentre que la creació d'un pumptrack asfaltat al Jarama Bike Park ha sigut l’opció menys votada, amb 72 vots.
En total, han participat 267 persones, 226 de manera presencial i 41 a través de la plataforma en línia "Participa311", el que representa un 8,57% del cens de ciutadans amb dret a vot (tots els empadronats de 16 anys o més).
L’Ajuntament de Sant Salvador de Guardiola valora molt positivament la participació. Per posar en context, la participació ha augmentat significativament respecte a l'edició de 2021, amb 119 vots més i un increment percentual de 3,3 punts.
El compromís de l’Ajuntament és executar les actuacions que engloben la proposta guanyadora durant el primer trimestre de 2025. Aquestes actuacions contemplen la reparació i neteja de l'entorn de la font, instal·lació de bancs i l’endreça i senyalització de l'espai.
Resultats de les votacions
1a posició (Font de Dalt): 116 vots
2a posició (Millores Parc del Patufet): 111 vots
3a posició (Bancs al Calvet i millores a la Plaça del Pi): 77 vots
4a posició (Pumptrack asfaltat al Jarama Bike Park): 72 vots
Participació
Total de participants: 267 persones
Vot presencial: 226 persones
Vot telemàtic (Participa311): 41 persones
Percentatge de participació: 8,57% del cens (ciutadans de 16 anys o més)
Increment de participació respecte a 2021
Vots: +119 (de 148 a 267)
Percentatge: +3,3 punts (del 5,3% al 8,57%)
About this process
L'Ajuntament de Sant Salvador de Guardiola engega per a aquest any 2024 una nova edició dels pressupostos participatius. El seu objectiu principal és implicar la ciutadania en la presa de decisions sobre el destí d’una part dels recursos públics mitjançant un sistema reglat de participació. En definitiva, dotar de protagonisme als veïns envers aquelles actuacions que els afecten.
Tots els ciutadans i ciutadanes del municipi, així com les entitats i grups estables inscrits al registre municipal, podran presentar propostes entre el 30 de setembre i l’11 d’octubre de 2024. El Consell de la Vila serà l’organisme encarregat de rebre, canalitzar i avaluar les propostes que es formulin.
Enguany destinarem 15.000€ del pressupost del 2024 per tal que la ciutadania pugui triar directament en què vol invertir aquesta partida de diners.
Related documents
Documentació del Procés
Share